27 Aralık 2010 Pazartesi

portakal



(tıklayın & dinleyin)


" nasıl paylaşıyorlar güneşi dostça

portakal agaçlarında portakallar?"


*yapması kolay, bardaktan çıkarması kolay, sevdiklerimizle yemenin zevki,  paha biçilemez...

20 yorum:

parmakuçlarım dedi ki...

hımmm..görüntüsü bile lezizzzz...

NiLaY dedi ki...

harika bir görsel :)

nil dedi ki...

harika, bayıldım, adını rica edeyim, tarifini bulacağım da :)ben olsam şeker portakalı derdim :)))

beenmaya dedi ki...

harikasın :)))

y. dedi ki...

.nil, atarım tarifini mailden...

y. dedi ki...

mayam, sana da yapar getiririm, sen şimdi iş güç uğraşamazsın :))

y. dedi ki...

parmakuçlarım, nilay, teşekkürler... sevgiyle.

deepblueeagle dedi ki...

bayılırım buna herhalde.
öğreneyim yapmayı.
yazsana şuraya tarifini.
pliiz.

win-dy dedi ki...

ismi ne peki bu tarifin ? google a yazayım dedim ama bilemedim..

Yazgüneşi dedi ki...

nefis görünmekte kendisi
pek ferah rüzgarlar estiren bir hali var yerken..

öyle işte..

sufi dedi ki...

Görüntü muhteşem eminim tadı da öyledir.Tarifini burada görmek isteriz sevgilerimle.

crazywomenrosemary dedi ki...

Bakıyorum da postun bugün mmıııımm tadında,n'oldu..mavi ruhlu serçem..sende bir sessizlik hakim bu ara?*
TATLILARLA GÖZ BOYAMAKSA niyetin "beni geç" derim..biliyorum bana söyleyeceğin bir şeyler var ben hissediyorum,sabırla bekliyorum canım benim..;)

y. dedi ki...

iki tip yapılışı var, hani zamanım çok, jöleyi de kremayı da kendim yaparım diyorsanız

önce bardakları ıslatıp hazırlıyoruz....

alt baze için alternatif çok,kıvamlı muhallebiden tavuk göğsüne, pasta dolgu malzemesine kadar
herşeyi kullanmak mümkün. yeter ki jölyele uyumlu bir tad yakalansın.
ben genelde jölede kullandığım meyveyi tercih ederim duruma
göre tarçın yada fesleğen yada taze nane ekleyerek...

jöle için...

4 adet orta boy portakal yada hangi meyveyi tercih ederseniz,
bulabilirseniz kumkuat harika olur, kabuklarını ayıklamak yada rendelemek gerekmez böylece.
1 adet limon, hangi meyveyi tercih ederseniz edin kullanılması gereken malzemedir.
Bir buçuk su bardağı su
6 çorba kaşığı tozşeker, ben ideal derim fazlası şekerli oluyor.
1 çorba kaşığı toz jelatin
eğer arzu ederseniz, rom yada likör... bir çorba kaşığı kafi.

3 portakalın suyunu sıkın... geri kalan portakal ve limonun kabugunu rendeleyip, dilimleyin,
üzerine su tozşekeri ilave edip tozşeker eriyene kadar pişirin.
sonra bu karışımı ocaktan alıp üzerine sıktığınız meyve suyunu ekleyip karıştırın.
jelatini içine atıp eriyene kadar karıştırın. sonra ıslattığınız bardaklara paylaştırıp doğru
dolaba... soğuduktan sonra üzerine aşağıda tarifi verilen dolgu kreması, muhallebi, tavuk göğsü
isterseniz hazırlayıp bardakta donmuş jölenin üstüne ilave edip, hop tekrar buzdolabına..
soğuyunca, bardakları bir saniyeliğine sıcak suya sokup çıkarıyoruz , jölenin çıkması için ters çevirip
servisliyoruz. sonra hepimize afiyet oluyor...


krema için...

- 1/2 lt. süt
- 2,5 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 1/2 paket krem şanti
- 1/2 su bardağı süt

bu benim kullandığım ölçü, duruma göre arttırılabilir.Süt, un, yumurta, şekeri bir
tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin,içine uygun meyve parçacıklarını atıp
kaldırmadan hemen önce vanilya ekleyin.annem vanilyayı hep kaldırmadan ekler, acı olmasın diye.
içine pastalarda kullanılan rom yada likörden bir çorba kaşığı ilave ederseniz daha yoğun bir tad oluyor.
. Muhallebi soğuduktan sonra hazırladığınız krem şantiyi de ekleyin ve karıştırın.
krem şanti hazırlarken sütün soğuk olması gerekiyor mutlaka.


ps. çok daha pratiği, bir paket hazır jöle, bir paket, hazır dolgu kreması... jöleyi hazırlarken
taze meyve suyu ve bir kaşık, tercih ettiğimiz meyvenin likörü...
jöle ve kremayı paketlerin üzerindeki gibi hazırlayın, içine ekstra meyva parçalar ilave edin.. soğutun yiyin
diğerine göre çok kısa bir durum.
bir de jelatinle hayvani içerik içerirler,bunu tercih etmezseniz

-50 gram margarin
- 1 yumurta
- 1 bardak meyve suyu (tercih edilen meyve taze sıkılmış...)
- 100 gram şeker
bütün malzemeleri kaseye koyun onuda sıcak suyun içine oturtun ve sürekli karıştırın.
yaklaşık 15 dakika sonra kıvam alıyor.elinize imdat diyebilir elbet...

ve elbet marketlerde hayvani içerik taşımayan bitkisel jöle de mevcut...


öperim herkesi ayrı ayrı...

win-dy dedi ki...

teşekkürler :)

novella / विश्व dedi ki...

yahu sen nasıl bir kadınsın...

parmakuçlarım dedi ki...

amaanın..y. sen nası bişisin böyle :)

y. dedi ki...

novella, sahi nasıl bir kadınım ben, kendimi çözebilmenin uzun zamandır peşindeyken,bir bilsem.
öperim kocaman.

y. dedi ki...

parmakuçlarım, alemsin :))

y. dedi ki...

windy, ben teşekkür ederim. hani eksik gedik varsa sorun. yemek bloğu yazmaya kalksam yazamazmışım , çok zor işmiş. sevgiyle.

win-dy dedi ki...

gayet detaylı ve açık bir tarif olmuş ki.. :)ellerine sağlık :)